Wijnreis naar Valencia

Wij vinden het belangrijk dat onze wijnkaart goed aansluit op de gerechten die wij serveren. Onze koks zijn continu bezig met het verbeteren van de smaak van ons eten. Zo kan een goed gekozen wijn de smaak van een gerecht versterken of aanvullen. Om de juiste wijnen te selecteren zijn chefkok Tom en Marieke namens Vanouds restaurant Doetinchem naar Valencia geweest. In deze blog nemen zij jou mee op hun wijnreis.

Dag 1 – de reis naar Valencia

We vertrekken vanaf Doetinchem met de trein. Na enige vertraging komen we aan op Schiphol. Daar starten we met een kop koffie en een kennismaking met onze medereizigers. We gaan met 7 andere zaken (2 personen per zaak) en 4 man van onze wijnleverancier Berghorst. Iedereen heeft er zin in. Het is leuk om te zien dat we met verschillende zaken (allen een restaurant met een menu en à la carte) op zoek zijn naar banqueting mogelijkheden.

Eenmaal aangekomen in Valencia reizen we direct door naar Vegalfaro: een wijnhuis met wijngaarden in het gehele landelijk gelegen gebied. We worden door eigenaar Rodolfo verwelkomd met een Cava en wat Spaanse tapas uit het gebied La Mancha (het grootste Spaanse wijnbouw gebied). Naast een tweetal Cava’s krijgen we nog een aantal andere witte wijnen te proeven. Van een frisse Verdejo naar een houtgelagerde Chardonnay die vettig is.

Na een korte rondleiding door de verschillende productiefaciliteiten en natuurlijk zijn eigen kelder gaan we door naar het hotel. We eten laat zoals in Spanje gebruikelijk is en tafelen de hele avond. Alles onder het genot van de wijnen van Rodolfo. We worden tijdens het eten uitgenodigd om de volgende ochtend te komen helpen plukken. Hier heeft de helft van de groep wel oren naar!

Dag 2 – druiven plukken

Als we de volgende ochtend (na een korte nacht) om 8 uur op de wijngaard van Rodolfo verschijnen kan hij zijn ogen niet geloven, hij had niet verwacht dat die gekke Nederlanders zouden komen helpen. We plukken die ochtend de Bobal druif met de hand. Het leuke is dat deze druiven ook daadwerkelijk gebruikt wordt in een wijn die we schenken in het restaurant.

Vers geplukte druiven tijdens de wijnreis van Vanouds restaurant Doetinchem.

Na een ochtend plukken worden we weer voorzien van heerlijke tapas (en nog meer wijn). We eten onder andere bloedworst op een broodje met een paprika salsa. Daarnaast krijgen we ook chorizo en verschillende Spaanse (manchego) kazen en olijven. 

Hierna gaan we voor een wandeling de Spaanse bergen in. Hier zijn eeuwen oude wijn productiehuizen te vinden. 500 voor christus werd hier de eerste wijn gemaakt. De aan de andere zijde van de berg geteelde druiven werden over de berg heen getransporteerd om vervolgens in verschillende compartimenten te vergisten tot de wijn van destijds. Hierna werd de wijn over een dichtbij liggende rivier vervoerd naar andere plekken.

Na de wandeling gaan we terug naar Vegalfaro voor een lokale paella. Niet met vis maar met konijn, kip en varken, oftewel de lokale producten van het gebied. We krijgen nog een heerlijke rode wijn te proeven die een aantal jaren oud is (2009) om daarna verder te reizen naar onze volgende bestemming: Albacete. 

We zijn te gast bij het wijnhuis Aljibes. We mogen in appartementen van Manuel en Elisa de eigenaren in Albacete logeren en in een huis in het natuurreservaat. Marieke logeert in het huis en Tom in het plaatsje. We dineren eerst nog bij een lokale gelegenheid. Het eten is er heerlijk, de gemiddelde Nederlander zou er voorbij rijden omdat het meer een wegrestaurant lijkt dan een plek waar je goed kunt eten. Als we na het eten terugkomen bij het huis in het natuurreservaat zien we een prachtige sterrenhemel.

Houten vaten tijdens de wijnreis van Vanouds restaurant Doetinchem.

De volgende ochtend rijden we naar Aljibes voor een bezoek aan de wijngaarden daar. Aljibes is ongeveer 5x zo groot als Vegalfaro en het is mooi om het verschil te zien. Het landgoed heeft nog een echt oud landhuis. 

Als eerste gaan we met paard en wagen op tour door de wijngaarden. Daarna krijgen we van een van de wijnmakers José uitleg over de verschillende wijnen van Aljibes. Hij vertelt ons alles over de verschillende wijnen die ze produceren en we mogen het hele productieproces bekijken. Ook hier is net geoogst. We zien de druiven die worden ontdaan van takken en blaadjes, de persmachines en de fermentatie tanken. Ook de roestvrij stalen tanken waar de wijn een tijd in vergist mogen we bekijken en ook hieruit mogen we verschillende samples proeven. Van jong tot bijna klaar voor bottelen.

In de kelders van het landhuis zien we vervolgens de echte speciale wijnen die in houten vaten liggen om verder te rijpen. Ook hier mogen we weer verschillende samples proeven van de rode wijnen die ze hier voor langere tijd laten rijpen. Wat een geluk!

In de middag worden we voorzien van een lokale lunch met opnieuw paella en een salade met fazant. Na de lunch drinken we in de zon een heerlijke cocktail. We zitten op een prachtige plek met uitzicht op de wijngaarden van Aljibes.

In de avond worden we verwacht bij een restaurant in Albacete, waar we met de groep dineren en opnieuw voorzien worden van een aantal heerlijke Spaanse gerechten. Denk aan octopus en verschillende soorten varkensvlees.

Dag 3 – op naar huis

De volgende dag is onze laatste dag en reizen we terug naar Valencia. We krijgen nog wat tijd om in de stad rond te kijken en na een heerlijke lunch onder het genot van wat laatste glaasjes Cava vliegen we terug naar Nederland.

Chefkok Tom namens Vanouds restaurant Doetinchem op wijnreis in Valencia.
Vanouds